(dama dama)
Verschil in geslacht:een mannetjeshert wordt hert genoemd en een vrouwtje een hinde. Een mannetje is te herkennen aan zijn gewei, een hinde heeft geen gewei. Hoe groter het gewei des te ouder het mannetje. Damherten hebben witte spikkels op hun vacht, die licht to zeer donker kan zijn. De onderkant van de staart van een damhert is wit.
Gebruiksdoel: het hert wordt in Nederland vooral gehouden voor vermaak bij kinderboerderijen of als hobbydieren. In het wild zorgen ze ervoor dat de natuur in balans blijft, al wordt deze balans in Nederland snel verstoord omdat de natuurlijke vijanden van het hert verdwenen zijn. Hierdoor zijn er al snel te veel herten.
Voortplanting: De paringstijd valt in de tweede helft van oktober en duurt tot begin november. Tegen de aanloop van de paringstijd gaan de mannetjes vechten om de vrouwtjes en hun gebied. Door hard te roepen, wat burlen wordt genoemd, lokt de winnaar de hindes. De hindes zijn na 16 maanden vruchtbaar en de herten na 7 tot 14 maanden. Jonge mannetjes zullen echter weinig kans hebben om zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een gebied te veroveren.
In juni en juli, na een draagtijd van 230 dagen wordt er een kalf geboren. Een tweeling komt zelden voor. Het klafje weegt ongeveer 4,5kg en heeft hetzelfde kleurpatroon als de ouders. Het kalf zal zich meestal de eerste weken verscholen houden in de bosjes, maar het volgt wel altijd de moeder. Het kalf krijgt ongeveer 12 weken melk van de moeder.
Weetjes:
- herten worden meestal 25 jaar oud
- het damhert is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert
- het vrouwtje zoekt het mannetje uit waarmee ze wil paren
- het gewei van een damhert wordt schoffelgewei genoemd
- een volwassen damhert weegt tussen de 45 en 100kg
- de onderkant van de staart is wit zodat de herten elkaar kunnen volgen als ze vluchten voor gevaar